Verlenging pilot Mineralenconcentraat en pilot Kunstmestvrije Achterhoek

Er lopen in het kader van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn twee pilots die tot doel hebben te laten zien dat het mogelijk is om hoogwaardige verwerkingsproducten uit dierlijke mest te produceren en te gebruiken als kunstmestvervanger. Nederland wil de pilot mineralenconcentraat en pilot kunstmestvrije Achterhoek voor een jaar verlengen, tot en met 31 december 2022. De pilots worden niet vergroot of uitgebreid. De huidige partijen die participeren zullen een nieuwe beschikking krijgen. Dat schrijft minister Schouten van LNV aan de Tweede Kamer.

Door het aanwenden van deze producten niet mee te tellen voor de gebruiksnorm voor dierlijke mest krijgen verwerkingsproducten uit dierlijke mest extra waarde en kan beter gebruik gemaakt worden van lokaal beschikbare grondstoffen. De eerste jaren van de pilots is vooral gefocust op onderzoek naar de landbouwkundige en milieukundige effecten met betrekking tot de productie, de afzet en het gebruik van mineralenconcentraat en andere stikstofmeststoffen uit
dierlijke mest.


Het onderzoek heeft uitgewezen dat het mogelijk is om dergelijke meststoffen te maken, én dat deze meststoffen, mits zij van voldoende kwaliteit zijn, niet leiden tot extra risico’s voor uitspoeling van nitraat naar het grondwater. Deze onderzoeksconclusies zijn met de Europese Commissie gedeeld. De Europese Commissie heeft zelf ook onderzoek laten doen naar dergelijke meststoffen en heeft een advies gekregen van het Joint Research Centre om dergelijke herwonnen stikstofmeststoffen uit dierlijke mest onder voorwaarden toe te staan boven de gebruiksnorm voor dierlijke mest.


Deze Europese voorwaarden passen goed bij het product mineralenconcentraat. Uit een analyse van Wageningen University & Research blijkt dat de huidige deelnemers van de pilot allemaal voldoen aan deze kwaliteitsvoorwaarden. Ook in de Achterhoek worden goede resultaten bereikt. De Europese Commissie heeft het advies van het Joint Research Centre in september 2020 ontvangen, maar tot op heden nog niet duidelijk gemaakt hoe men dit advies wil implementeren. In afwachting daarvan wil Nederland daarom de pilot mineralenconcentraat en pilot kunstmestvrije Achterhoek voor een jaar verlengen.


De pilots zullen in het komende jaar worden gebruikt om onderzoek te doen naar een kwaliteitsborgingssysteem om te garanderen dat aan de Europese voorwaarden wordt voldaan. Aan de pilotdeelnemers zal het komende jaar worden gevraagd te participeren in de opzet van een certificatieschema. Op dit moment biedt de Meststoffenwet nog geen basis om rechtsgevolgen te verbinden aan certificatie. Mogelijk kan een dergelijk certificatieschema in de toekomst helpen te bepalen of er voldaan wordt aan de minimale kwaliteitscriteria en een rol spelen in de aanvraag om producten uit mestverwerking op de markt te brengen.


Nederland zal ook een verzoek doen bij de Europese Commissie om Nederland de generieke mogelijkheid te bieden om producten uit mestverwerking als kunstmest op de markt te gaan brengen. Partijen die daarvan gebruik willen maken zullen moeten aantonen dat ze aan de minimale kwaliteitseisen voldoen. De pilots mineralenconcentraat en kunstmestvrije Achterhoek zijn in dat geval niet meer nodig.

Bron: Ministerie van LNV, 24/12/2021
Publicatie: 24-12-2021