Groen gas als springplank voor verlaging stikstofuitstoot

In 2030 kan er door de bijmengverplichting groen gas 1,1 miljard kuub groen gas worden geproduceerd, deels door het vergisten van mest. Nederland wordt daardoor minder afhankelijk van de import van vloeibaar aardgas uit de Verenigde Staten en andere landen. Boeren kunnen extra inkomen vergaren met het groene gas. Ook wordt door de bijmengverplichting 3,8 megaton CO2-uitstoot voorkomen. Dat blijkt uit een doorrekening van Common Futures, in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Gasunie en het Platform Groen Gas.

Het kabinet zoekt via de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel naar mogelijkheden om snel en kosteneffectief tot reductie van de stikstofdepositie in kwetsbare natuurgebieden te komen. Mestvergisting is een optie met een groot aantal voordelen. Het verbetert de rentabiliteit van maatregelen voor stikstofreductie substantieel, stellen de onderzoekers van Common Futures.


Het kabinet is voornemens om een bijmengverplichting in te voeren die moet leiden tot het gebruik van circa 1,1 miljard kuub groen gas in 2030 waarvan 400 miljoen kuub geproduceerd uit mest. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Gasunie en het Platform Groen Gas bepleiten het invoeren van de bijmengverplichting met ingang van 2026. Ook is een vergunningsvrijstelling van stikstofemissies bij de bouw nodig. Deze emissies worden bij exploitatie van vergisters snel terugverdiend.


Negen procent reductie van de depositie is al van veel betekenis voor de natuur. Mestvergisting kan nog effectiever zijn om specifieke gebieden, nabij natuur, van het stikstofslot te halen. Het helpt om de ammoniakemissie uit de veehouderij te verlagen.


Meer informatie is te vinden in de notitie 'Mestvergisting: Kans voor stikstofreductie en nieuw bedrijfsperspectief landbouw' en het rapport 'Groengas als springplank voor verlaging stikstofuitstoot' van Common Futures.

Bron: Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, 07/04/2025
Publicatie: 07-04-2025